joi, 19 noiembrie 2015

Mooji - Fii Mierea (fragment din cartea "Suflarea Absolutului")


Î: Atunci când am această experiență directă, ceva în mine simte că are nevoie de mai mult.

M: Investighează această nevoie de mai mult! Vezi dacă este altceva decât invitația unui gând. Ideile pe care le avem despre iluminare ne țin într-o stare de perpetuă așteptare. Tot așteptăm ca ceva să se întâmple. Este ca și cum am avea la noi o listă de verificare a iluminării, convinși că reprezentările și ideile noastre despre Adevăr sunt corecte. Un top al ideilor noastre preferate despre iluminare sună cam așa: „Toate problemele mele vor dispărea după Eliberare”, „Când voi ști cine sunt, nu voi mai simți durere”, „Libertatea înseamnă extaz continuu”. De aici tragem concluzia că dacă în viața noastră apar probleme, înseamnă că sigur nu am ajuns acolo. Dacă avem în continuare capacitatea de a simți durerea, asta înseamnă că nu știm încă cine suntem, și că atât timp cât extazul nu apare, în niciun caz nu suntem liberi. Aceste fantezii ne prind într-o continuă spirală a separării. De fapt, tocmai această listă de verificare pentru cum ar trebui să fie când ești liber, este cea care subminează Libertatea.

Există multe astfel de gânduri care se învârtesc în mintea căutătorului! Dar gândul singur nu are nicio putere. Credința ta în acel gând îi dă putere. Prin urmare, tu crezi în aceste obstacole și le faci să apară. Ele devin apoi experiență, și îngroașă și mai tare iluzia cu care apoi mintea se luptă, de parcă nu și-ar fi indus-o chiar ea. Pare să existe un obicei de a perpetua și menține sentimentul unui sine independent.

Î: Îmi dau seama că nu am nevoie de gând, dar este încă acolo.

M: Lasă-l să fie acolo! Nu încerca să-l respingi. Ignoră-l! Asta au făcut înțelepții, au ignorat din ce în ce mai mult sugestiile gândurilor, până le-au făcut să dispară. Dacă nu dai atenție acestor gânduri condiționate și repetitive, atunci când un gând pur se ivește din neant, apare o claritate. Nu i se asociază nicio agitație sau nevoie. Gândul pur nu are greutate, nu are nicio agendă ascunsă. Este plin de viață și curge spontan în acțiune. Și nu ai nevoie de niciun fel de pregătire pentru a discerne între cele două. Singura ta sarcină este ca atunci când gândurile vin și spun „Vino cu noi”, să-ți exerciți puterea de a recunoaște că tu doar observi. Atunci invitația își pierde forța de atracție și, din liniștea care rămâne, apare discernământul natural.

Să fie oare atât de simplu? Da, chiar este atât de simplu. Acesta este motivul pentru care mintea ta respinge asta spunând: „Nu este suficient!”

De-a lungul veacurilor, înțelepții au arătat, fiecare în felul său, cauza perpetuă a suferinței umane: Vrei să guști din miere; nu vrei să fii mierea.

Mierea nu poate gusta din miere! Este imposibil. Pentru că vrei să guști în continuare, calea către Adevăr nu se termină niciodată. De aceea ești așa de atras de „Șapte pași spre libertate”. Și după al șaptelea pas, începi să adaugi alții. Toate cărțile și diferitele căi spirituale și practici vin în ajutorul tău. Tu le folosești însă ca să amâni această descoperire a Sinelui care este imediată. Ești interesat de multitudinea de arome și astfel Adevărul îți scapă. Spui că vrei Libertate dar vrei libertate în rate. Libertatea Este. Ea nu poate fi fragmentată în pachete sau etape.

Tu mă întrebi: „Ce rost are să fiu liber dacă nu mai există gust?” Toate ființele sunt dependente de gustul experiențelor: contrastul, conflictul, tensiunea, imprevizibilul, drama, promisiunea. Iubești chiar și eșecul.

Înțelepții se bucură într-un mod mai pur: fără atașament, fără dependență, fără poftă, fără nevoi și fără comparație. Bucuria lor este proaspătă, așa cum te bucurai tu când erai foarte mic. Înțelepții se bucură de lume, dar ei nu suferă. Experiența este doar o mireasmă ce trece prin corpul de Bucurie care sunt. Nu există niciun sine implicat în experiență. Deci, nu există nimic de câștigat și nimic de pierdut. Există doar o fericire care este dincolo de gustul mierii. Fii mierea, acesta este lucrul cel mai înalt!

~ Mooji, fragment din cartea „Suflarea Absolutului”

Cartea poate fi achiziționată dând click pe următoarea imagine:
http://www.eusunt.ro/carte-Suflarea-Absolutului~3179/










  
Suflarea Absolutului - Dialoguri cu Mooji





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu